Erbjudande Privat

Protectera har tagit fram en nätverksprodukt som fokuserar på IT-säkerhet i hemmet samt ett riktigt bra WiFi-nät.

Vi arbetar med Ubiquitis produkter och anpassar dessa efter dina behov. Vi följer vår filosofi att du som kund ska äga din utrustning och själv välja vem som ska ha tillgång till din data. Vi hjälper dig att konfigurera brandväggen och vår grundinställning är att låsa nätet mot utomstående. Vi är noga med säkerheten och använder inga standardlösenord som många av våra konkurrenter.

Utrustning:
Edge Router ER-X
2x Unifi AC-Lite
2x 0,3m Flat Nätverkskabel
3m Flat Nätverkskabel

Pris:  1990 kr

Supportavtal
Protecteras paket levereras med ett årligt supportavtal där vi säkerställer att din utrustning alltid är säkerhetsuppdaterad. Du har tillgång till Unifi controller som hela tiden håller ditt Wifinät optimerat, samt du får emailsupport när du behöver hjälp.

Pris: 790 kr / år

Inga bindningstider eller dolda avgifter förekommer.

Vi konfigurerar ditt nät efter de behov du har, men grundinställningen är att en WAN (Internet) port är inställd så att du kan koppla in din inkommande internetuppkoppling. Brandväggen är inställd så att det  bara är uppkopplingar, som är startats från insidan som är tillåtna. Det vill säga alla portar är stängda utifrån.

Övriga portar är segmenterade på detta vis:

  • port 2 Home
  • port 3 Guest
  • port 4 IoT
  • port 5 Trunk

Läs mer om segmentering

Inställningen gör att din router hanterar dessa nät helt åtskilda från varandra, med fokus på att skydda Home-nätet från andra interna användare, exempelvis Internet of Things (IoT) enheter.

Trunkporten är till för att utrustningen på andra sidan själv ska kunna avgöra vilket nät den använder. I det här fallet är det tänkt till Wifi accesspunkten. Med hjälp av Unifi Controller har vi konfigurerat dessa tre nät som egna Wifi nät också, så att du enkelt kan para IoT enheter med IoT nätet, vanliga datorer med Home nätet och gäster kan använda ditt gästnät. Allt för att du ska känna att du har din personliga intigritet hemma och att enheter med dålig IT säkerhet ska hållas åtskilda från din personliga data.

Utrustningen som vi har valt har långt mycket högre prestandakrav än vad som normalt behövs för privatpersoner.

Våra kunder ser normalt störst skillnad i prestanda på sitt Wifinät. Vi mäter normalt upp ca 3 ms längre accesstid än kabelansluten uppkoppling.

Accesstiden är helt central för upplevelsen av nätet även om operatörerna oftast marknadsför hastighet per sekund. Självfallet är båda intressanta, men om du inte laddar ner stora mängder filer, så är det accesstiden som är intressant. Den är dock beroende av bra hårdvara och här garanterar vi att det är skillnad.

Edge router X har fem individuella Gbps portar, som går att konfigurera helt flexibelt. Routern har också, till skillnad från de högre prestandaklasserna, inbyggt switchchip vilket betyder att den kan agera layer 2 switch.

Quality of Service (QoS) reserverar utrymme för små paket, exempelvis sådana som används vid spelande. Det gör att bandbreddsmätningar blir något missvisande eftersom de inte får använda hela bandbredden. Nedan ser ni en bild över en 100/100 Mbit/s uppkoppling, som utan QoS visar strax över 100 Mbit/s. Fördelen är att om någon på nätverket exempelvis laddar ner en stor fil eller buffrar en film, så påverkar det inte de som spelar spel eller surfar på nätet.


100/100 Mbit/s uppkoppling med QoS

Om du använder mycket hög bandbredd >100 Mbit/s och samtidigt vill använda funktioner inom “Deep packet inspection” (DPI), så behövs en router med högre processorkraft. DPI används om all trafik ska analyseras, så att man exempelvis kan blockera visst innehåll. Med denna funktion kan du göra mycket avancerade lösningar där varje enhet i nätverket kan ha webbplatser individuellt blockerade.

Vårt val EdgeRouter 6P har mycket hög prestanda och räcker gott och väl till medelstora företag med 100-tals användare. Våra kunder som använder dessa vill vara framtidssäkra och många köper dem för de är rackmonterbara. Vi väljer PoE-modellen för att med enkelhet strömförsörja AC-Lite.

Om du vill byta ut EdgeRouter X mot EdgeRouter 6P, så blir startavgiften 2200 kr

Switchar

Nedan listar vi ett antal alternativ för dig som behöver fler trådbundna portar i ditt hemnätverk. Oavsett hur bra Wifinät du har kommer det alltid att tillkomma en accesstid när du ansluter trådlöst och för de mest krävande spelen är det en fördel att använda trådbunden uppkoppling. Trådbundet är även skyddat mot störningar och interferens, vilket Wifinät aldrig kan vara fri från.

Har du behov av flera nätverksportar, men inte behov av att segmentera nätet? Du har inga behov att spänningsmata utrustning över ethernet (PoE).

Då räcker det med en stabil, icke managerbar switch.

Vårt val NETGEAR GS 108

 

Här har vi valt ut en flexibel switch, där du kan bygga ut ditt segmenterade nät, samt strömförsörja Ubiquitis 24V utrustning, bland annat AC-Lite och övervakningskameror. 

8 Nätverksportar
2 SFP (fiberportar)
Managerbar, dvs  alla portar går att använda till dina olika nät.
8 24V PoE portar, matningsspänning till bland annat AC-Lite och Ubiquitis kameror

Vårt val Edge Switch 10XP

 

Ubiquitis mest flexibla switchar heter ES följt av antalet portar och vilken effekt de har för att strömförsörja PoE utrustningar. De här switcharna används normalt av företag som behöver strömförsörja många accesspunkter eller de mest krävande utrustningarna.

Jämförelse av modeller

Vårt val Edge Switch ES-16-150

 

Accesspunkter

Våra accesspunkter är mycket bra och många klarar sig utmärkt med en där hemma. Det kan dock vara så att just ditt hem har en utformning eller materialval som ställer till det för radiotäckning och då kan det behövas fler accesspunkter. Våra kunder använder ofta en accesspunkt upp till 150 kvadratmeter om utrustningen är placerad på ett optimalt sätt.

Fördelen med de här produkterna är att de är helt skalbara. Saknas täckning i något rum går det enkelt att lägga till en ny accesspunkt. Vi har valt ut favoriter som vi presenterar nedan.

AC-Lite är en smidig accesspunkt som trådansluts. Den har prestanda som vida överstiger vad som normalt behövs i ett hem. Bland annat klarar den mer än 250 samtidiga användare och har en bandbredd på upp till 867 Mbit/s.

Ibland kan det vara svårt att dra fram en kabel till accesspunkten och då har även Ubiquiti marknadsledande mesh accesspunkter. Dessa förstärker Wifisignalen på riktigt, men de ger en lägre bandbredd och en längre accesstid än trådbundna accesspunkter. De här enheterna är inte jämförbara med konsument repeaters som ofta förstör mer än de hjälper ditt Wifinät.

Meshaccesspunken har även fördelen att den är väderskyddad och kan användas utomhus. Ett exempel på användningsområde är en uteplats eller ett växthus på tomten som behöver bättre Wifinät, men också en del av huset där det är svårt att dra fram nätverkskabel.

Vårt val: AC-M

AC-Inwall är främst till för att förstärka Wifinät helt osynligt. De monteras normalt i ett befintligt nätverksuttag och förstärker det rummet. Vanligen används dessa på hotellrum där Wifitäckning på rummen är helt centralt.

Dessa accesspunkter kräver ES-16-150 eller högre eftersom de kraftförsörjs med 802.3 at PoE+.

Vårt val AC-IW